måndag 11 april 2011

Melodikryssbullar

Vi brukar nästan alltid lösa Melodikrysset på lördagmorgnarna, samtidigt som vi äter en lång och god frukost. Ganska ofta kommer någon eller några krysskompisar och äter frukost tillsammans med oss. Andra finns på Facebook eller på sms.

Ofta gör jag kalljästa bullar som är busenkla. Man rör ihop degen på kvällen innan, och sen får den jäsa i kylskåpet över natten, och sen bakar man ut dem på totalt ca 30 minuter på morgonen. Jättegoda med ost och en god marmelad. Vill man ha dem lite grövre kan man byta ut vetemjölet mot lite grahamsmjöl.

Du behöver:
(på kvällen)
25 g jäst
½ liter kallt vatten
1 tsk honung
1 dl solrosfrön
ca 8 dl vetemjöl (gärna Manitoba Cream som jag skrivit om förut), så att det blir en ganska lös deg som nätt och jämnt skulle gå att baka ut
1 tsk salt

Rör ut jästen med honung och lite av vattnet. Tillsätt solrosfrön, mjöl och salt. Rör snabbt ihop till en jämn deg. Sätt plastfolie över bunken och ställ i kylen.

(På morgonen)
Sätt ugnen på 250 grader. Mjöla bakbordet. Tippa upp degen och strö på lite mjöl. Platta ut degen till en rektangulär platta, ca 40 x 15 cm. Vik plattan i tre delar, så det blir en lång limpa. Vänd den så skarven ligger mot bordet. Pensla hela limpan med vatten. Strö på solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, linfrön eller vad du har hemma.


Dela degen i 3-4 cm breda bitar. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. (Ibland tippar bullarna, men det gör ingenting).


Låt jäsa medan ugnen blir varm. Grädda i 15 minuter. Låt svalna utan bakduk, på galler, så blir det så där god och seg skorpa.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar